Baba fejlődési faktor

Címkék: játék gyakorlat

2014.08.03. 22:28

Kár, hogy nincs valami hiper-szuper objektív teszt arra vonatkozólag, hogy miképpen fejlődik egy újszülött.

Olyasmire gondolok, mint amit a megszületés után közvetlenül csinálnak teszt. Ez a baba Apgar értéke. (aki tudja mi ez, ugorjon az utolsó előtti bekezdéshez) Az Apgar teszt egy objektív teszt, ami a baba élettani jellemzőit vizsgálja 5 szempont szerint. Minden szempontot 3 fokozatú skálán értékelnek. 0 pont a legrosszabb eset, 2 pont ha minden tökéletes. A pontok összege adja az Apgar számot. 10 pont a maximum, 0 pont a minimum értelemszerűen. Az 5 szempont:

Szín:
2 pont a rózsaszín,
1 pont, ha a végtagok lilák,
0 pont a kék vagy sápadt szín az egész testen.

Légzés:
2 pont az erős sírásért,
1 pont a lassú vagy gyenge sírásért,
1 pont, ha nem sír a baba

Szívverés:
2 pont a 100-nál nagyobb szívverésnél (a normál a 120-140),
1 pont a 100 alatti szívverésért,
0 pont, ha nincs szívverés.

Izomfeszültség:
2 pont az erőteljes mozgásért,
1 pont a végtagok kismértékű mozgásáért,
0 pont ha a baba nem mozog.

Reflexek:
2 pont, ha a baba tüsszent vagy köhög amikor egy csövet dugnak le az orrán,
1 pont ha csak fintorog,
0 pont ha nem ad reakciót a vizsgálat során.

Ennek igazából akkor van jelentősége ha nagyon alacsony az érték:

  • 10-es pontszám jelenti az ideális esetet
  • 8-10-es érték érett újszülött esetén azt jelenti, hogy további beavatkozásra nincs szükség
  • 5-7 érték között az újszülöttön további beavatkozás szükséges: pl.: az arc elé helyezett arcmaszkon keresztül oxigén belégeztetése
  • 0-4 értékű újszülött szülőszobai intenzív ellátását azonnal meg kell kezdeni

Ezt a tesztet kétszer végzik el. Közvetlen a szülés után, illetve 5 perccel a szülés után. Az első "mérés" azt mutatja, hogy a babát mennyire viselte meg a szülés, illetve hogy érezte magát még odabenn. A második érték mutat egy tendenciát, illetve hogy milyenek az első órák kilátásai. Tudomáson szerint egy 6-7-8-as értékű baba is ugyanolyan szépen fejlődhet mint egy 9-10-es. (Pont úgy, ahogy a koraszülött babák is utol fogják az időre született társaikat.) Szóval az Apgar-nak nagyon kicsi értéknél van igazán jelentősége.

Nem akarok én ebbe jobban belemenni (neten töménytelen info), de amire rá akartam mutatni. Ilyen teszt való egy matematikus agynak. Ha létezne valami hasonló akkor tudnám mérni, hogy két hetes (és még 2 napos) eM éppen melyik szakaszán jár a fejlődés nagy skáláján. (eM apgar értéke 9 illetve 10 pont volt)

Most csak leírom amit én látok/tapasztalok. Az első napok "unalmas" egyhangúsága után, némi interakciót vélek felfedezni eM-en. Ma engem is és Anitát is megnézett több 10 percen keresztül. Eddig is nézett ránk, de most sokáig tette és érdeklő szemmel. Mintha most kezdődne a sikeres fókuszálás a szemeivel. Eddig leginkább csak meredt előre vagy nézett valamit (de nem kitartóan). Ma már felfigyelt arra, hogy kimentünk a szobából. Az első próbálkozásokat látom a tudatos mozdulatok elsajátításában. Egy újszülött minden mozgása önkéntelen, reflex szerű. Azaz ha mosolyt látsz, vagy csúfolkodó grimaszt akkor az leginkább a véletlen műve. Ma mintha-mintha a kezeivel nyúlt volna  egy játékért. Persze lehet csak beleképzelem. Eddig ha nagy ritkán teljesen éber volt, s nyitva volt a szeme, akkor sokadik próbálkozásra követte a szemével a kezemet (amikor mozgattam az arca előtt), most már ez egyre könnyebben megy. Ja ás ma délután végre előjöttek a nem a síráshoz és a nem a nyöszörgéshez tartozó hangok. Ezekből lesz majd egyszer a gügyögés. Ma egy ehh és egy öhh hangok jöttek ki spontán, éber jókedvű állapotában. Erre vajon hány pontot lehetne adni?

A bejegyzés trackback címe:

https://kezdokispapa.blog.hu/api/trackback/id/tr666571235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

panics 2014.08.05. 21:36:35

több élményt, több érzelmet kérünk. sok a matematika meg a logisztika megint :)
süti beállítások módosítása