CRL, BPD és társai

Címkék: elmélet vizsgálat

2014.02.25. 21:57

Már eddig is írtam az ultrahang vizsgálaton lemért értékekről. A baba fontosabb jellegzetes pontjait jelölik ki egy kimerevített képen. Ezeket a pontokat az UH gép összeköti és kiszámolja, hogy hány centiméteres a pontok között a távolság.

A CRL a legfontosabb méret a terhesség elején: ez a fejtető-far hosszúság, azaz az ülőmagasság. Erről legutoljára itt írtam. Anitának tegnap és ma is volt egy-egy ultrahangja. CRL-t már nem tudtak mérni, mert a baba nem fért fel egy képernyőre.

A terhesség ezen szakaszában, legalább is ahogy tapasztaltuk eddig, a végtag csontok hossza és a BPD a legfontosabb mutató szám. A BPD a biparietális átmérő. Azaz a fej két halántéka közti távolság. Emma ezen értéke tegnap 49 mm volt. Azaz kb. 5 centis a feje átmérője. Mint a kocsiban a váltógomb, sőt annál is nagyobb. Tudom, furcsa hasonlat, de valami alapján el kell képzelni :)

Itt egy link arról, hogy mi a statisztikai táblázata a legfontosabb értékeknek. Érdemes átböngészni, Emma most a korához képest fej méretben az értékhatár felső feléhez van közel. Ez teljesen rendben is van.

Még néhány a rövidítés, a teljesség igénye nélkül:

AC = haskörfogat
AD = has-átmérő
APD = gerinctől a hasfalig mért távolság
BPD = biparietális átmérő
CRL = fejtető-far hosszúság
FIB = szárkapocscsont hossza
Fl vagy FL = combcsont hossza
FRO/OFD = a koponya hosszanti átmérője (tarkó-homlok távolság)
HC = fejkörfogat
HU/HUM = felkarcsont hossza
NT= nyaki bőrredő vastagság
RAD = alkarcsont hossza
THQ/TTD/TAD = mellkas átmérője
TIB = sípcsont hossza

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kezdokispapa.blog.hu/api/trackback/id/tr165832960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása