Könyv értékelés II.

Címkék: teszt könyv csak vélemény

2014.04.14. 21:40

A bejegyzések célja NEM a reklám, NEM a könyvek dicsérése vagy lehúzása. Egyszerűen csak szeretnék segítséget adni abban, hogy a kb. 30-40 könyv közül melyik az amelyik nekem tetszett, amelyet egy kezdő kispapa hasznosnak találhat.

Az első véleményezett Apa születik című könyv, amely a Baba a családban című sorozat tagjaként jelent meg.

A könyvet egy amerikai klinikai szociális munkás - pszichoterapeuta úriember írta, név szerint John C Carr. Kiadó az Alexandra, fordította Frei-Kovács Judit.

A könyv rendkívül egyszerű tipográfiájú. Színes fotó csak a borítón található. Maga az oldalak kétszín nyomásúak, kékkel vannak nyomtatva a fejezet címek és a fontos tudni valók. Az oldalakon 2 hasábos tördelés van, a papír sárgás árnyalatú újrahasznosított papír. Ennek ellenére a könyvet kellemes érzés olvasni. A betűtípus és a kötés elsőosztályú.

A könyv a teljesen kezdő férfiaknak ad teljes áttekintést a gyerekvállalásról, baba és kisgyermek nevelésről. A leírást és a tanulást táblázatok segítik. Minden fejezet végén Elgondolkodtató kérdések néven egy kis szekció van, ahol a feltett kérdések segítségével lehet a fejezetet átgondolni és teljesen magunkévá tenni.

Előnye és hátránya majdnem ugyanaz a tulajdonság. A szöveg erőteljesen szikár. Nincsenek ábrák, képek amelyek illusztrálnánk a leírtakat. Emiatt egy igazi férfi könyv, jó értelemben. Lényeg törő, tömör, kompakt. Annyi mindenről van benne szó, amely más könyveknél 3-4 köteten keresztül taglalnak az írók. Sajnos emiatt áldozatul esnek olyan témák amikor én még szívesen olvastam volna. (például a terhességről csak 55 oldal van)

A könyv 21 fejezet hosszú, és 208 oldal. Az első 3 fejezet szól a terhesség és a szülésről. 3 fejezet szól a a baba első évéről, 3 fejezet a baba második évéről. Az utolsó 4 fejezet a baba 24. és 36. hónapos kora közötti időszakot öleli fel.
A könyv még rövid előszót és utószót tartalmaz, illetve kompakt tárgymutató van benne.

Kinek ajánlom: minden férfinak, aki nem akarja magát több könyvön átrágni magát. Könnyen érthető és egyértelmű olvasmány melynek végén egyértelműen a "mi ezen a nehéz?" kérdés merül fel.

Tetszett benne: sok helyen táblázatokban összefoglalt pontokba szedett szöveg. Csak apáknak szóló kiadvány alig elérhető a piacon. Hiánypótló emiatt mindenképpen. A fontos dolgok színessel kiemelve megtalálhatóak a szöveg között jól elkülönítve. A magyar olvasóknak próbálták adaptálni (pl: honnan szerezzük be a babaholmikat című link gyűjtemény). Különösen tetszett a baba fejlődéséről szóló fejezetek (melyik hónapban milyen játékot játszunk vele, ahhoz a különböző készségek a legjobban fejlődjenek).

Nem tetszett benne: szinten minden fejezet azzal indít, hogy az írót milyen sok kétségbe esett apa keresi fel s kér tanácsot. Le sem tagadhatná a szociális munkás létét az író. "Apáktól apáknak" címmel kis szövegdobozban személy hangvételi probléma felvetések, tanácsok vannak amiket az író által segített apáktól származnak. Ezek a az amerikai idézetek nagyon nem működnek magyar kontextusban. Pl: ".. kisfiam első szülinapja, ránéztem a vendéglistára, és rájöttem, hogy több ismerőse van, mint nekem!" Ezek nem egy átlag magyar olvasó gondjai, szerintem. Lerontja a könyv kompaktságát, lényegre törő stílusát.

Kispapáknak rendkívül ajánlott, mert sok olyan dolgot tanulhatnak meg belőle, ami egy anyának lehet, hogy ösztönösen jön. A könyv többszöri elolvasás után fogja ki fejteni igazi hatását. Sajnos most még nem tudom megmondani a baba nevelésre vonatkozó részek mennyire működnek a valóságba. Visszatérek rá egyszer.

A galériába néhány fotót tettem fel, szokás szerint. A kiadó linkje.

A bejegyzés trackback címe:

https://kezdokispapa.blog.hu/api/trackback/id/tr995865371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása